Urban bierøkt på Vulkan

29. august 2023
Tekst og foto: Mona-Lisa Hyggen

Sommeren går mot slutten og det betyr at biene våre her på Vulkan begynner å levere fra seg den ferske honningen sin!

Heier Du Rietz, en familiebedrift, har skapt en bierøkterdrøm midt i Oslo og Hadeland. Vulkan Bigård, som startet i 2013, er nå en av Norges største selvstendige birøkterforetak, med massevis av bisamfunn og deilig honning.

På Vulkan samler biene deilig nektar fra lindetrær, kastanje og løvetann. Denne blomsterblandingen gir honningen vår en fantastisk smak av mint, sjokolade og karamell.

Når vi starter innhøsting av honningen, er det viktig at vi starter med foring slik at biene får en kompensasjon for at vi tar koloniens vinterreserve. Vinterforet er en blanding av 40 % vann og 60 % sukker. Sukkerlaken får de i en pose som vi stikker små hull i, slik at biene får foret, litt etter litt.

Birøkter Alexander Du Rietz

Grunnen til at foret porsjoneres ut, er å stimulere dronningen til å legge flest mulig egg som blir til nye bier. Biene som klekkes i denne perioden er svært viktige, da de skal overleve gjennom vinteren og den første delen av våren. Disse biene kalles «vinterbier». Siden Norge har et relativt kaldt klima, er det ekstra avgjørende å ha mange vinterbier. De samles tett sammen i en stor klase for å holde seg varme. Uten tilstrekkelig antall vinterbier kan kolonien kollapse og fryse ihjel.

Våre 5 bikuber produserer til sammen ca 200 kg honning per sesong. I løpet av kort tid vil Vulkanhonningen være tilgjengelig for salg hos Gutta på Haugen i Mathallen.

Se mer fra Vulkan

En smak av Vulkan – skjulte perler

Vi har samlet 10 skjulte perler på området som definitivt er verdt et besøk.

Herlig jazzstemning på Vulkan

En liten stemningsrapport fra Vulkans første jazzfestival. Takk til Boris Iochev & Co for to veldig trivelige augustdager i gata vår!

Bli bedre kjent med Mathallens ansatte

Oktober 2022 er det 10 år siden Oslo fikk sin aller første mathall. Her har vi tatt en prat med noen av de som har bidratt til at Mathallen har blitt som den har blitt.