– No ramen, no life

Tekst: Therese Holmen
Foto: Fredrikke Wiheden

Han sitter ved et av bordene i lokalet og hilser stadig på kunder som passerer. Vi kjenner han best som Inage. Eieren av Inages Mat, Obento Box og sist men ikke minst, Sapporo Ramen bar.

Det er allerede mange besøkende i Sapporo Ramen bar denne formiddagen. Restauranten ligger øverst på Vulkan-området og har blitt en yndet lunsjdestinasjon for mange mennesker i nærområdet. På menyen finner du utelukkende ramen og forretten gyoza, for som eieren selv sier: – vi skal være best på én ting. Etter de fornøyde fjesene over suppeskålene å dømme, har han lyktes godt med den filosofien.

Det ligger for øvrig mye hardt arbeid bak suksessen Masaru Inage kan vise til i dag. – Hvis du jobber som en idiot lærer du mye, sier han.

Han forteller om oppveksten i nordlige Japan, om klimaet der og de nesten daglige besøkene på en ramenbar på vei hjem fra slalomtrening. Det virker tilfeldig at han oppdaget sin interesse for matlaging. Han var på besøk hos en venn som hadde restaurant, og mens de stod på kjøkkenet der, innså Inage selv hvor gøy det var å lage mat. Det ble et slags vendepunkt. – Fra da av begynte jeg å ville være best.

Nå har han sønnen med på laget, og sammen jobber de for å lage best mulig ramen.

5 kjappe spørsmål

Først, hva er egentlig ramen?
– Ramen er mat mennesker trenger. Det er gode nudler, god suppe, tilbehør og garnityr som passer til. Japan er et langstrakt land med ulike smaker fra nord til sør, og av den grunn farges ramen av de ulike distriktene det lages i. Tilgjengelige råvarer spiller en stor rolle for det endelige resultatet.

Hvorfor ramen?
– Det er lenge siden jeg fant ut av jeg ville drive med ramen selv, men jeg måtte vente på riktig tidspunkt. Nå er det tre år siden vi åpnet her på Vulkan, og det gjorde jeg fordi det virket som folk var modne for det. Mange er interessert i mat nå for tiden, de er trendy og ute etter nyheter. Det var et riktig tidspunkt for ramen.

Hvor viktig er gode råvarer i denne retten?
– Jeg har veldig mye respekt for gode råvarer. Det samme gjelder smakstilsetninger, som salt pepper og eddik, de må også ha god kvalitet. Vi henter råvarene der de har best kvalitet. Nudler henter jeg fra Japan, mens eggene kommer herfra. I Norge finner man gode egg, grønnsaker og kjøtt. Jeg kombinerer det ganske enkelt. Budskapet mitt er at hvis du har god råvarekunnskap, får du gode resultater.

Hva er det viktigste for å oppnå suksess?
– Vel, idrettsutøvere sier ofte «Jeg gjør ikke noe spesielt, men jeg trener mer enn deg». Det er i grunnen så enkelt. Når man lager mat, gjør man det samme hver eneste dag. Da er det viktig å tenke – hva kan jeg gjøre litt bedre i dag? Hvis du får et dårlig resultat når du lager ramen, blir det galt. Det aksepterer ikke kunden. Man må alltid vurdere resultatet og finne ut hva som skal gjøres bedre.

Du har trykket opp t-skjorter med teksten «No ramen, no life». Hva ligger i de ordene?
– Når jeg sier “no ramen, no life”, så ler bare folk. Det jeg mener er at folk smiler når de spiser god mat. Det er det vi ønsker her hos oss. Folk kan være slitne etter en lang uke på jobb eller skole, men så snart vi får noe så godt som ramen, skjer det noe med oss. Vi finner det gode humøret igjen og begynner å åpne oss. Dialogen settes i gang over den gode maten, og det er det vi ønsker!

– No ramen, no life

Tekst: Therese Holmen
Foto: Fredrikke Wiheden

Han sitter ved et av bordene i lokalet og hilser stadig på kunder som passerer. Vi kjenner han best som Inage. Eieren av Inages Mat, Obento Box og sist men ikke minst, Sapporo Ramen bar.

Det er allerede mange besøkende i Sapporo Ramen bar denne formiddagen. Restauranten ligger øverst på Vulkan-området og har blitt en yndet lunsjdestinasjon for mange mennesker i nærområdet. På menyen finner du utelukkende ramen og forretten gyoza, for som eieren selv sier: – vi skal være best på én ting. Etter de fornøyde fjesene over suppeskålene å dømme, har han lyktes godt med den filosofien.

Det ligger for øvrig mye hardt arbeid bak suksessen Masaru Inage kan vise til i dag. – Hvis du jobber som en idiot lærer du mye, sier han.

Han forteller om oppveksten i nordlige Japan, om klimaet der og de nesten daglige besøkene på en ramenbar på vei hjem fra slalomtrening. Det virker tilfeldig at han oppdaget sin interesse for matlaging. Han var på besøk hos en venn som hadde restaurant, og mens de stod på kjøkkenet der, innså Inage selv hvor gøy det var å lage mat. Det ble et slags vendepunkt. – Fra da av begynte jeg å ville være best.

Nå har han sønnen med på laget, og sammen jobber de for å lage best mulig ramen.

5 kjappe spørsmål

Først, hva er egentlig ramen?
– Ramen er mat mennesker trenger. Det er gode nudler, god suppe, tilbehør og garnityr som passer til. Japan er et langstrakt land med ulike smaker fra nord til sør, og av den grunn farges ramen av de ulike distriktene det lages i. Tilgjengelige råvarer spiller en stor rolle for det endelige resultatet.

Hvorfor ramen?
– Det er lenge siden jeg fant ut av jeg ville drive med ramen selv, men jeg måtte vente på riktig tidspunkt. Nå er det tre år siden vi åpnet her på Vulkan, og det gjorde jeg fordi det virket som folk var modne for det. Mange er interessert i mat nå for tiden, de er trendy og ute etter nyheter. Det var et riktig tidspunkt for ramen.

Hvor viktig er gode råvarer i denne retten?
– Jeg har veldig mye respekt for gode råvarer. Det samme gjelder smakstilsetninger, som salt pepper og eddik, de må også ha god kvalitet. Vi henter råvarene der de har best kvalitet. Nudler henter jeg fra Japan, mens eggene kommer herfra. I Norge finner man gode egg, grønnsaker og kjøtt. Jeg kombinerer det ganske enkelt. Budskapet mitt er at hvis du har god råvarekunnskap, får du gode resultater.

Hva er det viktigste for å oppnå suksess?
– Vel, idrettsutøvere sier ofte «Jeg gjør ikke noe spesielt, men jeg trener mer enn deg». Det er i grunnen så enkelt. Når man lager mat, gjør man det samme hver eneste dag. Da er det viktig å tenke – hva kan jeg gjøre litt bedre i dag? Hvis du får et dårlig resultat når du lager ramen, blir det galt. Det aksepterer ikke kunden. Man må alltid vurdere resultatet og finne ut hva som skal gjøres bedre.

Du har trykket opp t-skjorter med teksten «No ramen, no life». Hva ligger i de ordene?
– Når jeg sier “no ramen, no life”, så ler bare folk. Det jeg mener er at folk smiler når de spiser god mat. Det er det vi ønsker her hos oss. Folk kan være slitne etter en lang uke på jobb eller skole, men så snart vi får noe så godt som ramen, skjer det noe med oss. Vi finner det gode humøret igjen og begynner å åpne oss. Dialogen settes i gang over den gode maten, og det er det vi ønsker!

Se mer fra Vulkan

Vulkan beveger – PARKOUR OG ARKITEKTUR

Sammen med Kyrre Texnæs har Oslo Parkour Park laget en halsbrekkende koreografi hvor hele Vulkanområdet blir tatt i bruk! Men har du noen gang tenkt på hvordan omgivelsene rundt deg påvirker hvordan du tenker, beveger deg eller opplever ting? I en samtale mellom Kyrre og Martin Gran fra Snøhetta går de dypere inn i temaet arkitektur og bevegelse.

Små glimt fra julegata

Det ble ordentlig god førjulsstemning på Vulkan i år med massevis av flotte konserter, juleverksted, nissebesøk og julelysshow.

Autentisk thai

Nam Fah flyttet inn på Vulkan i vinter og er nok et velkjent navn for mange. Men hvem er det egentlig som står bak dette konseptet og hvorfor har de opparbeidet seg et så innmari godt rykte blant byens thaimat-entusiaster?