Autentisk thai

Tekst: Kristin Støfringsdal
Foto: Lisa Ystgaard/Nam Fah

I vinter flyttet en thairestaurant inn på Vulkan og for thaimatentusiaster var nok Nam Fah allerede et velkjent navn. Men hvem er det egentlig som står bak dette konseptet og hvorfor har de opparbeidet seg et så innmari godt rykte blant byens matelskere?

Vi har tatt en prat med Kim Lauge, mannen som startet firmaet sammen med sin kone Prathana Silaporn. Han har jobbet med å bygge opp konseptet, mens hun er guruen på kjøkkenet. Det hele begynte med en delikatessebutikk med take away på Grünerløkka i 2002. Fra 2007 driftet de også en restaurant i Oslo sentrum, og i november 2019 åpnet de altså her på Vulkan.

Matkultur inn gjennom morsmelken

Prathanas familie har sitt opphav i Bangkok og er opplært etter gammel «oppskrift» – altså tradisjonslæring hvor kunnskap nedarves i familien. Og selv i en familie så dedikert til Thailands matkultur ble det etter hvert tydelig at Prathana hadde et unikt talent.

Prathana har utviklet en smakspalett og en forståelse for dette allerede komplekse kjøkkenets smaker og teknikker som, selv i Thailand, hører til en av de mer sjeldne, forteller Kim.

Ansvar for å verne, forvalte og formidle

Thailandsk mat er kjent for sitt komplekse samspill av opptil 20 ingredienser i hver matrett – samlet i en kontrastfylt harmoni av surt, søtt, salt, bittert og krydret. Nam Fah er derfor svært opptatt av at de har kokker på kjøkkenet som er vokst opp med disse smakene på tungen.

Vi har erfart (på godt og vondt) hvor viktig en «medfødt» og selvfølgelig forståelse av det thailandske kjøkken er for å beherske kompleksiteten, forklarer Kim.

Nam Fah ønsker derfor å benytte kokker fra Thailand slik at de kan bidra til videreutvikling av det autentiske klassiske thailandske kjøkkenet. Dette har ført til at de aktivt jobber med å trene kokker fra Thailand slik at de kan videreutvikle seg. De er også sponsor av en gruppe talentfulle kokker som aktivt deltar i kokkekonkurranser i Thailand

Positiv dynamikk på Vulkan

Etter å ha leid lokaler både på Grünerløkka og i Kvadraturen valgte dere altså å flytte til Vulkan. Hvorfor hit?

– Ettersom vi har vært «nabo» til Mathallen har vi fulgt med på utviklingen der siden starten. Vår observasjon er at Mathallen har funnet sin plass og at utviklingen i Oslo for øvrig også underbygger at ideen og plasseringen danner grunnlag for en positiv dynamikk. I tillegg mener vi at vår måte å presentere thailandsk matkultur på får en meget god ramme i dette miljøet her på Vulkan, forteller Kim.

Autentisk thai

Om man tar en kikk på nettsiden til Nam Fah ser man at de er sertifisert av det Thailandske Handelsdepartement for autentisk presentasjon og smak. Kriteriene er blant annet at det er hovedvekt på originale thailandske råvarer (særlig visse grønnsaker og urter) og at fremstilling av matrettene skjer under ansvar av en thailandsk chef med grundig kunnskap om det thailandske kjøkken og (mat)kultur.

Innredningen i lokalet er bærekraftig, gjennomført og lekkert. Her har Nam Fah jobbet med profilerte thailandske designere og (kunst)håndverkere for å få et uttrykk som fremhever maten deres.

Stedets «phii»

Vi skjønner med andre ord at det autentiske og ekte er svært viktig, noe vi også skjønte da vi ble invitert til en (for oss) temmelig eksotisk seremoni da Nam Fah åpnet her på Vulkan. Vi ba Kim fortelle litt mer om denne åpningsseremonien.

-Selv om vi har absolutt respekt for Vulkan og Aspelin Ramm, så er det aller viktigste at vi viser stedets «phii» (spirit/ånd, som er den absolutte innehaver) respekt. På den måten kan vi midlertidig ha arealet til låns.

Kim forteller også at det er en slags renselsesseremoni hvor man fremmer ønsker om at de (og alle som kommer) får gode og positive opplevelser og resultater på veien fremover.

– Det er faktisk også slik at de thailandske som skal jobbe i lokalet føler seg tryggere når korrekt seremoni er utført, avslutter han.

Autentisk thai

Tekst: Kristin Støfringsdal
Foto: Lisa Ystgaard/Nam Fah

I vinter flyttet en thairestaurant inn på Vulkan og for thaimatentusiaster var nok Nam Fah allerede et velkjent navn. Men hvem er det egentlig som står bak dette konseptet og hvorfor har de opparbeidet seg et så innmari godt rykte blant byens matelskere?

Vi har tatt en prat med Kim Lauge, mannen som startet firmaet sammen med sin kone Prathana Silaporn. Han har jobbet med å bygge opp konseptet, mens hun er guruen på kjøkkenet. Det hele begynte med en delikatessebutikk med take away på Grünerløkka i 2002. Fra 2007 driftet de også en restaurant i Oslo sentrum, og i november 2019 åpnet de altså her på Vulkan.

Matkultur inn gjennom morsmelken

Prathanas familie har sitt opphav i Bangkok og er opplært etter gammel «oppskrift» – altså tradisjonslæring hvor kunnskap nedarves i familien. Og selv i en familie så dedikert til Thailands matkultur ble det etter hvert tydelig at Prathana hadde et unikt talent

Prathana har utviklet en smakspalett og en forståelse for dette allerede komplekse kjøkkenets smaker og teknikker som, selv i Thailand, hører til en av de mer sjeldne, forteller Kim.

Ansvar for å verne, forvalte og formidle

Thailandsk mat er kjent for sitt komplekse samspill av opptil 20 ingredienser i hver matrett – samlet i en kontrastfylt harmoni av surt, søtt, salt, bittert og krydret. Nam Fah er derfor svært opptatt av at de har kokker på kjøkkenet som er vokst opp med disse smakene på tungen

Vi har erfart (på godt og vondt) hvor viktig en «medfødt» og selvfølgelig forståelse av det thailandske kjøkken er for å beherske kompleksiteten, forteller Kim

Nam Fah ønsker derfor å benytte kokker fra Thailand slik at de kan bidra til videreutvikling av det autentiske klassiske thailandske kjøkkenet. Dette har ført til at de aktivt jobber med å trene kokker fra Thailand slik at de kan videreutvikle seg. De er også sponsor av en gruppe talentfulle kokker som aktivt deltar i kokkekonkurranser i Thailand.

Positiv dynamikk på Vulkan

Etter å ha leid lokaler både på Grünerløkka og i Kvadraturen valgte dere altså å flytte til Vulkan. Hvorfor hit?

– Ettersom vi har vært «nabo» til Mathallen har vi fulgt med på utviklingen der siden starten. Vår observasjon er at Mathallen har funnet sin plass og at utviklingen i Oslo for øvrig også underbygger at ideen og plasseringen danner grunnlag for en positiv dynamikk. I tillegg mener vi at vår måte å presentere thailandsk matkultur på får en meget god ramme i dette miljøet her på Vulkan, forteller Kim.

Autentisk

Om man tar en kikk på nettsiden til Nam Fah ser man at de er sertifisert av det Thailandske Handelsdepartement for autentisk presentasjon og smak. Kriteriene er blant annet at det er hovedvekt på originale thailandske råvarer (særlig visse grønnsaker og urter) og at fremstilling av matrettene skjer under ansvar av en thailandsk chef med grundig kunnskap om det thailandske kjøkken og (mat)kultur.

Innredningen i lokalet er bærekraftig, gjennomført og lekkert. Her har Nam Fah jobbet med profilerte thailandske designere og (kunst)håndverkere for å få et uttrykk som fremhever maten deres.

Stedets «phii»

Vi skjønner med andre ord at det autentiske og ekte er svært viktig, noe vi også skjønte da vi ble invitert til en (for oss) temmelig eksotisk seremoni da Nam Fah åpnet her på Vulkan. Vi ba Kim fortelle litt mer om denne åpningsseremonien.

– Selv om vi har absolutt respekt for Vulkan og Aspelin Ramm, så er det aller viktigste at vi viser stedets «phii» (spirit/ånd, som er den absolutte innehaver) respekt. På den måten kan vi midlertidig ha arealet til låns.

Kim forteller også at det er en slags renselsesseremoni hvor man fremmer ønsker om at de (og alle som kommer) får gode og positive opplevelser og resultater på veien fremover.
– Det er faktisk også slik at de thailandske som skal jobbe i lokalet føler seg tryggere når korrekt seremoni er utført, avslutter han.

Se mer fra Vulkan

Oslo Keramikkverksted

Interessert i verkstedplass eller keramikkurs?

Lyst på noe godt?

Mange vet at man får god mat i Mathallen, men visste du at du også finner utrolig mye godt på Vulkan Depot?

No ramen, no life

Vi kjenner han best som Inage, eieren av Inages Mat, Obento Box og Sapporo Ramen bar. Hva mener han egentlig med "no ramen, no life"?