Dansk krokjeller midt i Oslo

Tekst: Kristin Støfringsdal
Foto: Lisa Ystgaard/Kristin Støfringsdal

Mormor smørrebrød har skapt en liten dansk oase midt på Vulkan. Vi har tatt en liten prat med Kia Saxkjær som sammen med Brian har åpnet en dansk krokjeller her i gata vår.

Tidlig i sommer flyttet to entusiastiske dansker inn i et kjellerlokale i Vulkangata. Når man ser navnet «Mormor smørrebrød» tenker man umiddelbart på et lunt og koselig sted med hjemmelaget mat og gamle, danske tradisjoner.

Kjærlighet til det danske kjøkken

– Navnet er for oss betegnelsen på et hjemmelaget måltid, laget med kjærlighet og på gode råvarer, forteller Kia.

– Vi lager all maten fra bunnen av etter gamle, danske bestemoroppskrifter. Vi har de danske klassikerne som stjerneskudd og smørrebrød med lun leverpostei, men vi har også våre «mormor-madder» som minner mer om håndmat som man finner i en typisk dansk matpakke.

Bak disken finner vi paret Kia og Brian. Brian er «pølsemann» i Danmark og ekstra glad i den varme delen av det danske kjøkken.

– Jeg selv elsker koldtbordet med sild, kremer og salater. Min første jobb i restaurantbransjen var i oppvasken på Sønderbry kro som 13-åring. Siden den gang har det danske kjøkkenet fulgt meg, kan Kia fortelle.

Gode barndomsminner

Nå har altså Kia og Brian slått seg ned her i Oslo. De har begge norske røtter og ferierte mye i Norge som barn. Brian inviterte Kia med på en svipptur med båten for å mimre om sjokoladepålegg og pølse med lompe for en stund tilbake. En bekjent av dem fra Papirøen i København var samtidig i ferd med å starte opp Oslo Street Food, så da stakk de like så godt innom for å se på mulighetene for å starte en pølsevogn der.

Kia har tidligere laget smørrebrød i boden «Handmade» på Papirøen med stor suksess, så i møtet ble de raskt overtalt til å starte opp med danske smørrebrød i stedet for. Men etter en måned i Torggata ble de enige om at smørrebrød skal severes nysmurte og i hyggelige omgivelser med bordservering.

– Dermed gikk vi i gang med å se etter nye lokaler, men vi hadde aldri forestilt oss at vi kunne være så heldige å møte på så supre folk her på Vulkan som umiddelbart tente på ideen og gav oss muligheten til å starte opp her.

Lokalet passer helt perfekt som krokjeller og vi digger omgivelsene rundt oss. Vi har jo ikke elver og fosser på denne måten i København, så det er noe helt nytt for oss.

Sunn mat på farten

Kia og Brian har oppdaget at det er mange dansker i Oslo som har savnet dansk mat, men de har også funnet ut at mange nordmenn er ville etter dansk mat og da særlig danske smørrebrød. I tillegg har de hatt en del turister innom i løpet av sommeren som enten har vært i Danmark eller som har et danmarksbesøk i ferieplanene sine. De håper også at de kan bidra med sunn mat på farten som man enkelt kan ta med seg.

Rugbrød basert på surdeig er jo megasunt for hele vårt indre system og når man først er blitt vant til det gir man ikke slipp på det igjen!

Snaps og øl hører også med

Skjenkebevillingen er ennå ikke helt på plass, men så snart den er i boks vil de selvsagt by på både øl og snaps.

– Vi kommer til å tilby et stort utvalg øl og snapsen skal vi få fra Rie Uldahl fra Bornholm. Rie og hennes snaps har vunnet en rekke priser og vi elsker hennes lidenskap for gode råvarer og hennes kreativitet. Særlig hennes snaps med karamellisert eple og eik er en hit! I krokjelleren vil man utover våre fristelser også kunne finne lokale musikere som spiller på vår lille scene, ansiktsmaling for barn, quizkvelder og andre morsomme ting, avslutter Kia med et smil.

Dansk krokjeller midt i Oslo

Tekst: Kristin Støfringsdal
Foto: Lisa Ystgaard/Kristin Støfringsdal

Mormor smørrebrød har skapt en liten dansk oase midt på Vulkan. Vi har tatt en liten prat med Kia Saxkjær som sammen med Brian har åpnet en dansk krokjeller her i gata vår.

Tidlig i sommer flyttet to entusiastiske dansker inn i et kjellerlokale i Vulkangata. Når man ser navnet «Mormor smørrebrød» tenker man umiddelbart på et lunt og koselig sted med hjemmelaget mat og gamle, danske tradisjoner.

Kjærlighet til det danske kjøkken

– Navnet er for oss betegnelsen på et hjemmelaget måltid, laget med kjærlighet og på gode råvarer, forteller Kia.

– Vi lager all maten fra bunnen av etter gamle, danske bestemoroppskrifter. Vi har de danske klassikerne som stjerneskudd og smørrebrød med lun leverpostei, men vi har også våre «mormor-madder» som minner mer om håndmat som man finner i en typisk dansk matpakke.

Bak disken finner vi paret Kia og Brian. Brian er «pølsemann» i Danmark og ekstra glad i den varme delen av det danske kjøkken.

– Jeg selv elsker koldtbordet med sild, kremer og salater. Min første jobb i restaurantbransjen var i oppvasken på Sønderbry kro som 13-åring. Siden den gang har det danske kjøkkenet fulgt meg, kan Kia fortelle.

Gode barndomsminner

Nå har altså Kia og Brian slått seg ned her i Oslo. De har begge norske røtter og ferierte mye i Norge som barn. Brian inviterte Kia med på en svipptur med båten for å mimre om sjokoladepålegg og pølse med lompe for en stund tilbake. En bekjent av dem fra Papirøen i København var samtidig i ferd med å starte opp Oslo Street Food, så da stakk de like så godt innom for å se på mulighetene for å starte en pølsevogn der.

Kia har tidligere laget smørrebrød i boden «Handmade» på Papirøen med stor suksess, så i møtet ble de raskt overtalt til å starte opp med danske smørrebrød i stedet for. Men etter en måned i Torggata ble de enige om at smørrebrød skal severes nysmurte og i hyggelige omgivelser med bordservering.

– Dermed gikk vi i gang med å se etter nye lokaler, men vi hadde aldri forestilt oss at vi kunne være så heldige å møte på så supre folk her på Vulkan som umiddelbart tente på ideen og gav oss muligheten til å starte opp her.

Lokalet passer helt perfekt som krokjeller og vi digger omgivelsene rundt oss. Vi har jo ikke elver og fosser på denne måten i København, så det er noe helt nytt for oss.

Sunn mat på farten

Kia og Brian har oppdaget at det er mange dansker i Oslo som har savnet dansk mat, men de har også funnet ut at mange nordmenn er ville etter dansk mat og da særlig danske smørrebrød. I tillegg har de hatt en del turister innom i løpet av sommeren som enten har vært i Danmark eller som har et danmarksbesøk i ferieplanene sine. De håper også at de kan bidra med sunn mat på farten som man enkelt kan ta med seg.

Rugbrød basert på surdeig er jo megasunt for hele vårt indre system og når man først er blitt vant til det gir man ikke slipp på det igjen!

Snaps og øl hører også med

Skjenkebevillingen er ennå ikke helt på plass, men så snart den er i boks vil de selvsagt by på både øl og snaps.

– Vi kommer til å tilby et stort utvalg øl og snapsen skal vi få fra Rie Uldahl fra Bornholm. Rie og hennes snaps har vunnet en rekke priser og vi elsker hennes lidenskap for gode råvarer og hennes kreativitet. Særlig hennes snaps med karamellisert eple og eik er en hit! I krokjelleren vil man utover våre fristelser også kunne finne lokale musikere som spiller på vår lille scene, ansiktsmaling for barn, quizkvelder og andre morsomme ting, avslutter Kia med et smil.

Se mer fra Vulkan

En smak av Vulkan – skjulte perler

Vi har samlet 10 skjulte perler på området som definitivt er verdt et besøk.

No ramen, no life

Vi kjenner han best som Inage, eieren av Inages Mat, Obento Box og Sapporo Ramen bar. Hva mener han egentlig med "no ramen, no life"?

Dansk krokjeller midt i Oslo

Mormor smørrebrød har skapt en liten dansk oase midt på Vulkan. Vi har tatt en liten prat med Kia Saxkjær som sammen med Brian har åpnet en dansk krokjeller her i gata vår.