Greske spesialiteter

Tekst: Kristin Støfringsdal
Foto: Lisa Ystgaard/Kristin Støfringsdal

På Vulkan Depot har det dukket opp et hyggelig sted med lyse fliser på veggene, oliventrær i hjørnet og gyros snurrende rundt på spiddet.

Bak disken treffer vi Georgios Stratopoulos – en smilende og hyggelig greker som nylig åpnet Eléa – The Greek Way Concept Store & Bistro her på Vulkan.

For mange er nok oliven selve symbolet på middelhavskulturen, og her inne finner du oliven både på trærne og i disken. Kanskje ikke så rart når «Eléa» faktisk betyr oliventre på gresk.

Middelhavskultur

Det blir sagt at kostholdet i landene rundt Middelhavet er blant verdens sunneste, noe Georgios er helt enig i.

Middelhavskulturen startet i Hellas for 3000 år siden og grunntanken i denne matkulturen er «alt med måte», forteller Georgios.

Tanken bak konseptet er å importere og bruke råvarer som grekerne selv bruker og dele dette med Osloboere. Eléa bruker kun ferske råvarer og holder seg unna frosne varer. På menyen finner man både vegansk, vegetar, kjøtt og fisk – noe for enhver smak med andre ord.

Programmereren som gikk nye veier

Så, hvordan endte en greker opp her i kalde nord?

– Jeg kom til Norge i 2006 fordi jeg var nysgjerrig på landet. Jeg er i utgangspunktet utdannet programmerer, men fant ikke en relevant jobb da jeg først kom hit. Jeg endte derfor opp med å jobbe med drift og logistikk i Bauhaus i 10 år før Antje Johansen og jeg bestemte oss for å starte opp Eléa. Vi holdt først til i Slemmestad, men flyttet til et lokale på Vollen året etter, forteller Georgios.

De holder fortsatt til på Vollen, men bestemte seg tidligere i år for å starte opp på Vulkan i tillegg. Antje holder hovedsakelig til på Vollen, mens Georgios står bak disken her på Vulkan. I tillegg har han med seg Janis – en dyktig kokk fra Samos i Hellas.

Håndplukkede råvarer

På menyen finner man en rekke greske klassikere. Noe av det første man ser bak disken er gyrosen som snurrer rundt på et spidd.

Vi importerer ikke kjøtt fra Hellas, så det kjøper vi fra Torshov-slakteren Strøm-Larsen. Kjøttet marinerer vi med vår egen marinade og bygger gyrosen selv.

Spinatpai med fetaost og gresk kake står også på menyen hver dag og i tillegg varierer de med ulike dagens retter og dagens suppe.

Det er alltid godt å få maten servert, men her finner du også en rekke råvarer som du kan ta med hjem. Produktene er nøye utvalgt av Georgios selv og han kan friste med blant annet ferske oliven, olivenoljer, fetaost, håndlaget og lufttørket pasta, gresk honning, forskjellige honningpålegg og økologiske krydder og urter. En del lekre treboller, trebestikk, strandhåndklær og vesker finner du også i hyllene.

Velkommen til et lite stykke Hellas – midt i Oslo!

Greske spesialiteter

Tekst: Kristin Støfringsdal
Foto: Lisa Ystgaard/Kristin Støfringsdal

På Vulkan Depot har det dukket opp et hyggelig sted med lyse fliser på veggene, oliventrær i hjørnet og gyros snurrende rundt på spiddet.

Bak disken treffer vi Georgios Stratopoulos – en smilende og hyggelig greker som nylig åpnet Eléa – The Greek Way Concept Store & Bistro her på Vulkan.

For mange er nok oliven selve symbolet på middelhavskulturen, og her inne finner du oliven både på trærne og i disken. Kanskje ikke så rart når «Eléa» faktisk betyr oliventre på gresk.

Middelhavskultur

Det blir sagt at kostholdet i landene rundt Middelhavet er blant verdens sunneste, noe Georgios er helt enig i.

Middelhavskulturen startet i Hellas for 3000 år siden og grunntanken i denne matkulturen er «alt med måte»

Tanken bak konseptet er å importere og bruke råvarer som grekerne selv bruker og dele dette med Osloboere. Eléa bruker kun ferske råvarer og holder seg unna frosne varer. På menyen finner man både vegansk, vegetar, kjøtt og fisk – noe for enhver smak med andre ord.

Programmereren som gikk nye veier

Så, hvordan endte en greker opp her i kalde nord?

– Jeg kom til Norge i 2006 fordi jeg var nysgjerrig på landet. Jeg er i utgangspunktet utdannet programmerer, men fant ikke en relevant jobb da jeg først kom hit. Jeg endte derfor opp med å jobbe med drift og logistikk i Bauhaus i 10 år før Antje Johansen og jeg bestemte oss for å starte opp Eléa. Vi holdt først til i Slemmestad, men flyttet til et lokale på Vollen året etter, forteller Georgios.

De holder fortsatt til på Vollen, men bestemte seg tidligere i år for å starte opp på Vulkan i tillegg. Antje holder hovedsakelig til på Vollen, mens Georgios står bak disken her på Vulkan. I tillegg har han med seg Janis – en dyktig kokk fra Samos i Hellas.

Håndplukkede råvarer

På menyen finner man en rekke greske klassikere. Noe av det første man ser bak disken er gyrosen som snurrer rundt på et spidd.

Vi importerer ikke kjøtt fra Hellas, så det kjøper vi fra Torshov-slakteren Strøm-Larsen. Kjøttet marinerer vi med vår egen marinade og bygger gyrosen selv.

Spinatpai med fetaost og gresk kake står også på menyen hver dag og i tillegg varierer de med ulike dagens retter og dagens suppe.

Det er alltid godt å få maten servert, men her finner du også en rekke råvarer som du kan ta med hjem. Produktene er nøye utvalgt av Georgios selv og han kan friste med blant annet ferske oliven, olivenoljer, fetaost, håndlaget og lufttørket pasta, gresk honning, forskjellige honningpålegg og økologiske krydder og urter. En del lekre treboller, trebestikk, strandhåndklær og vesker finner du også i hyllene.

Velkommen til et lite stykke Hellas – midt i Oslo!

Se mer fra Vulkan

Gaver til de som har alt

Vi har gått en runde på Vulkan og funnet flere gode alternativer til deg som står litt fast.

Kompromissløs brunsj

Har du lyst å invitere med deg venner og familie til en brunsj utenom det vanlige, kan dere organisere en Mathall-variant av den “danske brunsjen”.

Byvettreglene

Hvordan er byen å bo i, og hvordan oppfattes den av folk som er på besøk? Har du tenkt over at vi som bruker byen, og som er glad i byen – vi er de nærmeste til å gjøre den hyggeligere?